8 saldūs Monikos įspūdžiai iš Londono
➥
-
1
-
Strawberry tart iš „Greggs“. Šie pyragėliai-krepšeliai „Greggs“ kepyklose-parduotuvėlėse pasirodo tik vasarą, kada prasideda tikrasis braškių sezonas. Pabandykite įsivaizduoti traškų sausainį, kalnelį pačios puriausios angliško tipo grietinėlės custard ir gaivią, prinokusią, beveik kaip iš močiutės daržo raudoną braškę vidury. Esu tikra, šitas pyragėlis skatina laimės hormono gaminimąsi! Stawberry tart savo tope rašau pirmą, nes būten nuo jo prasidėjo mano pažintis su Londono konditerija. Puiki pažintis sakyčiau. Saldi. Braškinė.
2
-
Prancūziškas ekleras (Eclair). Tai dar vienas laimės užtaisas, kuris, greičiausiai, buvo kaltas dėl mano papildomų dviejų kilų per pirmą savaitę. Pyragėlis labai panašus į mūsiškius lietuviškus plikytus pyragaičius su varškės kremu, tik čia viduje ne kremas, o visiška plakta grietinėlė. Tiesa, visai nesaldi. Viršus aplietas pienišku, dažniausiai belgišku šokoladu. Eklerus siūlau pirkti prekybcentriuose, nes kavinėse jie triskart brangesni. „Tesco“ ar „Asdoj“ (čia „Maximos“ ir „IKI“ atitikmenys Londone) keturis eklerus galite nusipirkti už vieną anglišką pinigą ir keleta kapeikių, kai tuo tarpu fency kavinėse jie tiek kainuoja po vieną.
3
-
Red velvet cupcake iš „The Humming Bird Bakery“ ir visi kiti cupcake‘ai iš visų kitų tortinių ? Londonas yra dėl jų pamišęs! Suvaikėjęs. Rimtai. Čia net per vestuves vietoj tortų jais vaišina. Jeigu norite paragauti madingo(!) ir dar raudono(!!) keksiuko, labai siūlau pasisaldinti Red Velvet‘u. Unikali Londonietiška patirtis. Mano viena labiausiai rekomenduojamų!
4
-
Cheesecake‘as! Tikriausiai, šitą pyragą reikėjo rašyti patį pirmą, bet jis tapo tokiu įprastu, kad net buvau primiršusi. Lietuvoje, spėju, jų irgi galima rasti, bet, lažinuosi, ne taip pigiai. Čia prekybos centruose nediduką, bet ne per mažą šaldytą sūrio pyragą per akciją galima nusipirkti už svarą ar du. Taip pat pardavinėja ir po gabalėlį, bet šie bus brangesni, nes šviežūs ir trumpiau galiojantys. Cheesecake‘ai čia populiaresni, drįsčiau manyti, labiau, nei karšti obuolių pyragai su ledais Lietuvoje. The Ultimate english-british experience! Must try.
5
-
Carrot cake – vargo pyragas. Iš karto užbėgsiu už akių: skanesnio morkų pyrago nei Norvegijoje nesu valgiusi, bet angliški irgi nepaprastai gardūs. Kažkodėl manau, kad ir šitų būna Lietuvoje. Tuo tarpu čia, Londone, jų ragaukite mažose jaukiose kavinukėse (venkite „Starbucks” ir kitų tinklinių kavinių: „Nero” ir „Costa” – čia jie ne itin).
6
-
Macaron’ai ? Ne makaronai – pasta, o makaronai – pyragaičiai (nepainioti su makaroon sausainiu, pagamintu iš miltų). Tai dar vienas madingas-prabangus desertas, kurio tikslesnio pavadinimo negaliu pasakyti. Nei saldainis, nei sausainis, nei pyragėlis. Yra nuomonių, jog makaronai šiek tiek primena lietuviškus migdolinius sausainius. Gali būti. Tai visų nerealiausių „neoninių” spalvų „suvožtinukai”, pagaminti iš drėgno merengo su migdolais ir kremo/džemo tarp dviejų geldelių. Galima pirkti ir tuojau pat valgyti mažučius arba didelius. Didelio, prisipažinsiu, vieno paties nesuvalgau. Kadangi tai visiškai prancūziškas dalykėlis, jis labai madingas ir Paryžiuje. Pižoniškas skanumynas. Prabangus.
7
-
Tadadam! Atėjo laikas „Those doughnuts“ iš St. John Kepyklos. Spurgos, apie kurias kuriamos legendos. Iš pažiūros visai eilinės, tačiau viduje slepiančios nepaprastą įdarą – anglišką grietinėlės įdarą custard. Prisimenate legendinį sovietinį plombyrą vaflio puodelyje? Tai žinokit, ta grietinėlė lygiai tokia pati, tik nesušaldyta. Skanumėlis-gardumėlis! Kai valgysit „The doughnut“, nepamirškit prigirebti kokią servetėlę, nes įdaras trykš, tyš pro visas puses. Bus juokinga ir labai gardu! Šitų spurgų galima nusipirkti tik šeštadieniais, Maltby street market, šiuo adresu: 72 Druid St, SE1 2DU.
8
-
...Ir visi kiti saldumynai! Žinote, kuo Londonas yra patrauklus? Čia, priešingai nei kituose didžiuosiuose Europos miestuose, rasite VISO pasaulio virtuvių, kartu su VISO pasaulio saldumynais. Būtinai pabandykite japonišką konditeriją. Tai saldainiai bei pyragaičiai, pagaminti iš ryžių, bulvių, pupelių, medaus ir kitų labai natūralių, sveikų produktų. Rekomenduoju „Minamoto Kitchoan“ konditerinę, šiuo adresu: 44 Piccadilly, London, W1J 0DS. Taip pat pabandykite turkiškų saldumynų „Borough Market‘e“ (kai eisite pirkti Ze spurgų, bus pakeliui), adresas: Stoney Street,
SE1 1TL. Dar užsukite į „Tinseltown“ užkandinę geriausių amerikietiškų milkshake‘ų visame Londone. Bus „visai kaip iš filmų“. Eiti reikia čia: 44-46 St. John St., EC1M 4DF. Jei dar nebūsite išleidę visų pinigų, aplankykite bet kurį itališką Gelato (ledainę). Konkrečios vietos nerekomenduosiu – sekite paskui minią arba stokite į eilę, prie bet kurios, pirma pamatytos iškabos „Gelato“. Ir dar, jei kartais būsite Soho rajone, kuo neabejoju, ir eisite valgyti į „Mooli‘s“ užkandinę, būtinai prigriebkite english brownį. Viena smaližė prisiekinėjo, kad skanesnių braunių, nei čia, nėra valgiusi. Viskas, pakaks.
Jei dar neapvarvinote savo klaviatūrų burnos skysčiais, verčiau eikite pasisverti – galimas daiktas, būsite prigaugę papildomų kilogramų. Bet nepergyvenkit, čia, Londone, jei vykstate aktyvaus turistavimo, jie negresia. Prižadu, viską „išvaikščiosite“. O kol kas SKANAUS ir iki susitikimo vienoje iš eilių prie cupcake‘ų ir visų kitų Londono cukrų!